Ako správne otvoriť víno vývrtkou? Toto sú naše tipy
Ak plánujete večer pri víne, alebo sa ho chystáte zakomponovať do varenia, je zrejmé, že ho budete chcieť otvoriť tým správnym spôsobom. Naučiť sa, ako otvoriť víno, môžeme nazvať zručnosťou, ktorú je taktiež potrebné si precvičiť. Predsa len, nikto pravdepodobne netúžite po tom, aby sa do vášho obľúbeného vína dostali časti korku a znepríjemnili jeho chuť. Alebo sa mýlime?
Zatiaľ čo mnohí vinári začali experimentovať so všelijakými uzávermi, v obchodoch stále nájdeme mnoho vín s klasickými korkovými zátkami. Na ich otvorenie je samozrejme potrebná vývrtka, ktorá má hneď niekoľko druhov.
Aj z toho dôvodu sme si pre vás pripravili tento článok, v ktorom sa spoločne naučíme otvárať víno viacerými spôsobmi za použitia vývrtky. Začneme pri klasickej vývrtke, prejdeme si princípy používania krídlovej vývrtky, až sa v samotnom závere dostaneme k otváraniu archívnych vín profesionálnym planžetovým otváračom.
Ako správne otvoriť víno s vývrtkou
Poznáme viacero druhov vývrtiek, s ktorými sa v bežnom živote stretávame najčastejšie. Medzi tie najznámejšie patria čašnícka vývrtka a krídlová vývrtka, ale použiť môžeme napríklad aj pákový otvárač.
Otváranie vína vývrtkou môžeme definovať ako proces, pri ktorom by sme mali postupovať krok za krokom a nie je to vôbec náročné. Nižšie nájdete naše odporúčané techniky, s ktorými sa pri otváraní vína budete cítiť ako skutočný profesionál. Poďme na to.
Otváranie vína čašníckou vývrtkou ✓
Klasickou vývrtkou, ktorá sa svojho času vyskytovala pravdepodobne v každej domácnosti je čašnícka vývrtka. Tá sa skladá z troch častí – rezač fólie, páka a vývrtka.
Najskôr pomocou rezača odstránime z vína fóliu prekrývajúcu hornú časť fľaše prepichnutím tesne pod jej okrajom. Potom vložte vývrtku do stredu korku a otáčajte v smere hodinových ručičiek, kým nebude úplne zasunutá do korku. Dávajte si pozor na to, aby nebola vývrtka nadoraz, pretože nechceme aby sa úlomky korku dostali do vína. Ak ste pripravený odstrániť korok, priložte páku na okraj fľaše a ťahajte rukoväť smerom nahor. Zúbky zarážok by mali byť umiestnené v dvoch úrovniach – pri prvom kroku vytiahnete zátku zhruba do polovice a následne využijete druhú zarážku, ktorá vám pomôže vytiahnuť celú zátku. Víno je tým pádom otvorené a môžete nalievať.
Otváranie vína krídlovou vývrtkou ✓
“Okrídlené” vývrtky sú o niečo jednoduchšie na používanie ako tie čašnícke. Rovnako ako bolo uvedené vyššie, začnite s odstránením fólie z vrchnej časti fľaše. Vložte vývrtku do korku a skrutkujte nadol, až kým nebude vývrtka zaistená. Ak chcete korok odstrániť, jednoducho zatlačte na krídla a zátka začne automaticky vystupovať. Po úplnom sklopení rukovätí môžete zátku odstrániť a vychutnávať víno.
Nemáte v domácnosti vývrtku? A čo tak pákový otvárač? ✓
Zdroj: mall.sk
Na inom princípe ako predošlé vývrtky funguje pákový otvárač, ktorý je o niečo robustnejší, ale dizajnovo oveľa elegantnejší. A jeho použitie je veľmi jednoduché, pretože pákový otvárač urobí všetko za vás.
Vezmite otvárač tak, aby bola páka otvorená a nasaďte ho na hrdlo fľaše. Následne chyťte páku a stlačte ju smerom dole. Potom pomaly smerujte pákou nahor akoby ste ju otvárali a korok vyjde von. Po otvorení vína sa dodatočným pohybom páky zátka dokonca sama uvoľní a nemusíte ju ani vykrúcať ako pri ostatných vývrtkách.
Otváranie archívneho vína planžetovým otváračom ✓
Zdroj: lunzo.sk
Na záver tu máme otváranie archívnych vín, ktoré sa od vín určených na rýchlu spotrebu značne líšia. Korok môže byť totižto pri dlhodobej archivácii veľmi krehký a pri použití vyššie uvedených vývrtiek by mohlo dôjsť k jeho rozpadnutiu. Profesionáli majú preto k dispozícii planžetový otvárač, ktorý má namiesto špirály dve kovové planžety (lamely).
Lamely opatrne vsuniete do priestoru medzi zátkou a sklenenými stenami hrdla fľaše. Začínate s tou dlhšou a kývavým pohybom ich obe opatrne zasúvate pozdĺž korku až nadoraz. Ak by sa pri tom korok zasúval do hrdla fľaše, je možné otváračom pootočiť a trochu korok povytiahnuť nahor.
Potom uchopíte otvárač za hornú časť, ktorá je podobná bežným vývrtkám, a krútivým pohybom smerom nahor začnete korok uvoľňovať. V celom procese postupujeme pomaly a opatrne. Druhou rukou si pridržiavame hrdlo fľaše, aby nám pri neobvyklom pohybe nevykĺzla. Ak ste to zvládli, korok je vonku.
To by bolo z dnešnej lekcie “ako správne otvoriť víno vývrtkou” všetko a pevne veríme, že ste sa opäť naučili niečo nové. Ak áno, otváranie vína môžete pokojne skombinovať s našimi radami o degustácii vína, ktorej sme venovali čas pri minulom článku.